background
umbra

ISTORICUL RASEI - CIOBANESC ROMANESC CARPATIN

Pagina III


carpatini
Poza veche, caini de oi, ciobanel 
cu cainele sau

El este mai masiv, mai puternic si in acelasi timp mai, prin fire, mai apropiat de lup. Privirea si atitudinea lui, care in momente de furie au in ele ceva de fiara, se mai explica insa si prin felul sau de viata, departe de societatea omenesca si in vesnica cearta cu jivinele dornice de pradaciuni. Singur pastorul i-a cunoscut blandetea si i-a simtit devotamentul, curajul si voinicia. Santinela neclintita si pazitor neobosit al turmei el nu a cautat decat prilej de recunostinta aceluia cu care a impartit codrul de mamaliga. Intre stapan si sluga s-a intretesut pe incetul acel atasament explicabil numai intre fiintele care isi duc la un loc viata, pribegind pe aceleasi meleaguri, suferind ori bucurandu-se impreuna si simtind deopotriva fiorii acelorasi primejdii. Pentru o vorba buna el stie iubi tot asa cum, transformat in fiara, se pravaleste cu toata furia asupra dusmanului care-i stie indrazneala si de multe ori ii fereste potrivnicia.

Tot acelasi Dr. G. Moldoveanu, evidentiaza particularitatile raselor de caini dupa modul lor de formare si atrage atentia asupra unor lucruri, unele din pacate sunt valabile si azi:

Pretutindeni, sub influenta mediului si a felului de intrebuintare, el s-a adaptat specificului local, reflectand prin aspectul si insusirile lui inclinarile sufletesti ale popoarelor in mijlocul carora traieste.

......................

Noi? Ce am facut in aceasta directive? NIMIC! Ba, mai mult! Am deconsiderat ce am avut, ravnind la tot ce poarta pecetea strainatatii! Am adus in tara tot felul de rase de caini, cele mai multe simple bibelouri sau obiect de distractie al musafirilor casei.

......................

Cainele nostru ciobanesc de care s-au interest si l-au admirat mai mult strainii, este acum pe cale de disparitie. Komondorul vecinilor, ungurii, este vlastar direct al ciobanescului crescut de ciobanii nostrii mocani, care vara isi pasteau turmele pe lapsanele povarnisului carpatic. Odata cu transhumantele, carpatinul nostru a coborat catre poalele muntilor, iar de aici in iernile geroase a ajuns cu turmele pana in campia Dunarii si chiar pe taramuri dobrogene, unde si-au gasit salas vestitii oieri de alta data.

.....................

Nu ne-am gandit ca in masura in care am importat rasele straine, care populeaza fara exceptie expozitiile noastre, sa lucram paralel si catre formarea unui tip de caine national, sau sa-l fi pastrat cel putin asa cum l-am avut. Daca nu am facut-o din mandria noastra ca popor, asa cum au facut-o altii, trebuie sa o facem din nevoia profilaxiei rurale si a economiei unui popor inca in mare parte de pastori. Nu mai vorbim de ajutorul nepretuit pe care el l-ar putea aduce in conducerea celor lipsiti de vedere, in politia oraselor, in jandarmeria rurala si mai ales in diferitele servicii ale armatei, dresat anume pentru imprejurarile multiple create de razboi.

Highslide JS
Standard 1937 Articol Dr. Moldoveanu.
Highslide JS
Standard 1937 Articol Dr. Moldoveanu.
Highslide JS
Standard 1937 Articol Dr. Moldoveanu.
Highslide JS
Standard 1937 Articol Dr. Moldoveanu.

Urmand firul cronologic, in revista CARPATII Nr.6 din 15 iunie 1937, renumitul chinolog Mihai Mosandrei da dovada de acelasi interes in vederea crearii si omologarii cainelui national, publicand un articol, CONTRIBUTIUNI LA STANDARDUL CANELUI CIOBANESC ROMAN, in care face precizari importante privitoare la ciobanescul romanesc carpatin. Citez din acest articol:

In ce ne priveste daca avem o multumire e ca, am constat ca in largi linii, descrierea data de Institutul National Zootehnic rasei ciobanescului carpatin, se apropie aproape intru totul de cele afirmate de noi.

Raman totusi mici lacune, sau unele nedumeriri, ce credem ca trebuiesc mai de graba sau mai tarziu, indreptate.

.................

Iata de ce nu trebuie deloc confundat, cum se poate usor intampla, si alte stigmate nelimpezite, - canele de oi carpatin cu zavodul romanesc si el locuind unele piscuri muntoase alaturi de ciobanesc. Aceasta din urma insa fiind, un molosoid.

..................

Canii de rasa: Terra-Nova, St.-Bernard, dogi si bul.dogi, canele de Leonberg, impreuna cu sub-varietatea canilor de munte in care intra canele mare de Pirinei si zavodul nostru, trebuie prin un definitiv standard, bine deosebiti de ciobanestii carpatini, lupoizi.

..................

Iata de ce credem ca la punctul 1 al standardului n-ar fi de prisos sa se adauge: tip lupoid.

...................

Deseori mi-a fost dat sa vad in expozitiile noastre de cani ciobanesti, admirandu-se de profani, tipuri de cani de acestia enormi, dar in vinele carora se vedea curgand pentru cunoscator, sangele molosoid. Se facea caz numai de impozanta marime, neobservandu-se urechea prea bleaga, botul prea mic, si in special coada prea lunga si puternica pentru un pur ciobanesc.

Zavozi de acestia se gasesc azi numerosi in vecinatatea turmelor din Balcani. Arabia pietroasa, si Siria muntoasa. In vechile timpuri serveau la vanatoarea mistretilor si leilor, sau luptau in circuri contra gladiatorilor.

La unii ciobani dobrogeni, porecliti albani, am vazut de acesti zavozi mari si foarte greoi.

linie
umbraimag