background
umbra

DESPRE CARPATIN

despre carpatin

Despre Carpatin cu Alin Butisca Despre Carpatin cu Adrian Bungau Despre Carpatin cu Dorin Pop

Despre istoria acestui popor atat de greu incercat sunt multe de spus. Toate au trecut peste noi, cu bune si rele.

Dar am ramas aici, am rabdat urgii, cotropiri, dar nimic nu ne-a putut misca de pe acest pamant, suntem de piatra.

In tot acest timp alaturi de noi a stat acest superb animal, Ciobanescul Romanesc Carpatin, care ne-a slujit cu credinta, a trecut cu noi prin toate.

Personal, daca tot m-am hotarat sa tin un caine, am hotarat sa apelez la un caine autohton, alegand 'splendoarea sura ', Carpatinul, cu care impartin aceleasi locuri de mii de ani.

Toate popoarele se mandresc cu valorile lor.

Ciobanescul Romanesc Carpatin este una din valorile noastre.

Sa fim mandri de cainii nostrii.

Indemn locuitorii judetului nostru si nu doar pe ei, sa mearga la o expozitie canina unde vor avea prilejul sa vada Carpatinul.

Odata ce l-ai vazut nu poti sa-l uiti. Frumusetea lui te va fermeca pe loc, semetia lui iti va merge la suflet, blajinitatea lui te va impresiona.

Sa dam cainelui national o sansa.

Fii roman si alege Ciobanescul Romanesc Carpatin!

Salutari tuturor iubitorilor si admiratorilor acestei minunate rase.

Cei care doresc sa afle mai multe despre rasa, sunt asteptati pe forumul aferent acestui site. Din pacate aceasta minunata rasa nationala e aproape necunoscuta in judetul nostru cea ce e foarte grav. Multi iubitori de caini aleg alte rase dar trebuie sa contribuim toti la omologarea raselor romanesti pentru ca e mare pacat sa nu ne laudam si noi ca tara cu acesti caini foarte frumosi care s-au format de-a lungul timpului pe teritoriul tarii noastre si i-au servit cu o fidelitate de nedescris pe stramosii nostrii.

Ciobanescul Romanesc Carpatin a fost si este foarte apreciat de ciobanii romani fiind un caine rustic de o frumusete si o eleganta rara, un aparator inascut al gospodariilor, turmelor de oi sau al cirezilor de vite. Nu este un caine pretentios si nu necesita timp mult pentru intretinerea sa, dar in schimb ofera familiei toata iubirea lui fiind foarte atasat de ea.

Acest caine sur cu un caracter unic iubeste foarte mult copii acceptandu-le toate mofturile fara a reactiona sau ai rani intentionat.

Carpatinul pentru mine nu este un caine, e ca un om, iti este alaturi si la bine si la rau, dar care nu te va trada niciodata sacrificandu-si viata pentru stapanul sau.

In momentul cand m-am mutat de la apartamet la casa, zona fiind una nelocuita, am simtit nevoia unui caine de paza in curte. Indecis fiind asupra rasei am cautat pe internet detalii despre mai multe rase, ajungand pe acest site si hotarandu-ma in final asupra acestei minunate rase si anume Ciobanescul Romanesc Carpatin. Impins de la spate si de o doza suficienta de patriotism, deoarece Ciobanescul Romanesc Carpatin este un caine selectionat de secole dintr-o rasa endemica prezenta in spatial Carpato-Danubian, utilizat de ciobanii romani la paza turmelor si a proprietatilor, m-am lasat cucerit de caracterul nobil si infatisarea arhaica a acestui caine milenar. Desi ratiunea incerca sa ma tina ancorat in prezent, carpatinul a reusit sa ma ia cu el intr-o calatorie in trecut, de-a lungul veacurilor sale de existenta care se confunda cu cele ale poporului roman.

Nu mai era decat un pas pana la achizitonarea unui pui de carpatin, pas pe care l-am facut in iulie 2009. Din acel moment am realizat ca facusem cea mai buna alegere posibila. Desi era doar un ghemotoc de blanita, Alma, femela mea de carpatin, a inceput inca din primele zile sa isi arate caracterul puternic de caine de paza innascut si curajos, demonstrand un atasament instinctulal fata de stapan si fata de teritoriu. Fiind un caine de stana, m-am gandit ca va fi foarte greu de socializat cu agitatia si atmosfera marelui oras. Din contra, Alma mi-a demonstrat contrariul, carpatinul fiind un caine care se adapteaza rapid la orice mediu si conditii de viata si chiar daca pare greu de crezut el este o fiara in interiorul propriului teritoriu pe care il apara pana la sacrificiul suprem, dar devine un caine bland, docil, chiar sfios cand este scos la plimbare in oras, prin parcuri sau zone aglomerate, demonstrand un comportament demn, calm si echilibrat. Este un caine recomandat si in relatiile cu copii, carpatinul acceptandu-le acestora micile rautati la adresa lui.

Faptul ca am reusit sa promovez cu Alma examenul unei scoli de dresaj cu punctaj aproape maxim detonta faptul ca Ciobanescul Romanesc Carpatin este si un caine deosebit de inteligent care, slefuit de un dresor, poate oricand concura cu alte rase recunoscute la acest capitol precum Ciobanescul German sau Ciobanescul Belgian.

In final vreau sa recomand cu tarie, tuturor celor care au nevoie de un caine de paza, dar in acelasi timp si de un docil animal de companie, aceasta minunata rasa, Ciobanescul Romanesc Carpatin, cainele national al tuturor romanilor.

umbraimag